bg BG en EN tr TR

Тракийска куполна гробница

Стенописи от купола на тракийската гробница в с. Александрово

Местоположение: с. Александрово, община Хасково
Хронология: (IV в. пр. Хр.)

Историческа справка и описание

През 2000 г. североизточно от гр. Хасково, при с. Александрово е открита тракийска гробница със стенописи от втората половина на 4 в. пр. Хр. Тя е изградена от варовикови квадри, без спойка помежду им. Има дълъг коридор, с вход на изток, фасадата на който е разрушена. Запазената му дължина е около 10 м. Следват малка правоъгълна камера и кръгла камера, засводена с купол. Диаметърът на последната е 3,30 м, а височината и е 3,40 м. Височината на могилния насип е около 15 м, а диаметърът му 70 м.

Вътрешната част на коридора, правоъгълната и кръглата камери са покрити със стенописи, които са без паралели в откритите до сега тракийски гробници по българските земи. Редуват се бойни и ловни сцени, изобразена е и сцена на пиршество. Те са разделени с полета с орнаментална и монохромна украса. Изключително реалистичната живопис носи богата информация за тракийските религиозни представи и за бита на древните траки. Съоръжението принадлежи към типа на гробниците хероони – светилища, в които жреците периодически са извършвали ритуали, посветени на обожествения владетел.

Любопитни факти

Знаете ли че …
Тракийската гробница в село Александрово се отличава от останалите открити до сега с уникалните си стенописи, каквито до сега не са откривани.

GPS координати: Местоположение

Работно време: 9.00 - 17.00 ч.; почивен ден - понеделник

Контакти

Туристически информационен център - гр. Хасково
Тел./факс: +359 38 666444,
имейл: tourism.haskovo@gmail.com
www.haskovo-bulgaria.com, www.aleksandrovo.com/bg/ 

Коментирайте

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Информация

Тази публикация е създадена с подкрепата на Европейския съюз чрез „Програмата за трансгранично сътрудничество по ИПП България-Турция” CCI No: 2007CB16IPO008.

За съдържанието на тази публикация отговаря единствено Хасковска Търговско-промишлена палата, същата по никакъв начин не може да бъде възприемана като отразяваща възгледите на Европейския съюз или Управляващия орган по Програмата.

Водещ партньор

ХАСКОВСКА ТЪРГОВСКО-ПРОМИШЛЕНА ПАЛАТА (ХТПП)

гр. Хасково, обл. Хасково, България
бул. Г. С. Раковски № 17
тел: +359 38 66 11 12;
тел./факс: +359 38 66 55 02
имейл.: hcci@bcci.bg;
web: www.haskovocci.com

Партньор

ТЪРГОВСКО-ПРОМИШЛЕНА ПАЛАТА - УЗУНКЬОПРЮ
гр. Узункьопрю, обл. Одрин, Република Турция
Джумхуриет Мейданъ № 17
Тел.: +90 284 513 10 64; +90 284 513 54 13
Факс:  +90 284 513 22 80
имейл: uzunkoprutso@tobb.org.tr;
web: www.uzunkoprutso.tobb.org.tr

Социални

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…